01.01.2023 00:00

Interview pro EALC

English version below.

Představte se krátce, jméno, odkud jste a něco o vašich psech:

Jmenuji se Helena Synková (ČR). Oba moji leopardi pocházejí z ch. st. Besavej, kterou založila moje sestra Hana Koutková v r. 2000. Hunter DG’s Majorie (fena, 8 let) a její syn, Drake Besavej (4 roky v březnu 2023) jsou třetí a čtvrtá generace catahoul narozených v Besavej.

1. Proč zrovna catahoula?

Catahoula je nezávislá při práci, ale velmi oddaná svému pánovi. Pro mne je také velkou výhodou jejich vynikající nos a vysoká inteligence.

2. Co pro vás byla největší výzva (prosím odpovězte otevřeně a pravdivě):

Pro mne bylo největším úskalím dát jim dostatek volnosti, aby mohli pracovat samostatně. A také jim věřit – to lze ovšem jen těžko, co se týče jídla.

3.  Má vaše catahoula práci? Pokud ano, tak jakou?

Od r. 2004 jsme s Hanou hledaly správnou práci pro naše leopardy. V r. 2011 jsme začaly (díky Anke a Stephi) s mantrailingem. Ačkoliv byla Beryl Besavej (matka Maji) naší první catahoulou, která byla v této disciplíně úspěšná, byla to pro ni stále jen hobby aktivita. Nyní však již Majorie (druhá) a Drake (třetí generace našich mantrailerů) mají zkoušky, které je opravňují účastnit se skutečných zásahů. A to se také děje. Drake však miluje ještě pasení dobytka, ale to má jen jako zábavu.

4. Můžete dát nějaké rady pro začínající majitele leopardů?

Moje rady jsou následující:

  1. Buďte důslední ve výchově catahouly již od štěněte.
  2. Dejte leopardovi práci, ale nechte ho také odpočívat – unavený pes je pro práci nepoužitelný.
  3. Dejte catahoule bezpečné zázemí a spravedlivého pána – to jim přináší stabilitu, kterou potřebují.
  4. Buďte rychlejší a chytřejší než váš leopard – to vám pomůže vyřešit nepříjemné situace dříve, než nastanou.

Ale pro mnoho majitelů není snadné tyto rady dodržet!

Chovatelé, prosím odpovězte na následující otázku: Čemu věnujete největší pozornost při výběru nových majitelů?

Ch, st. Besavej (založená Hanou Koutkovou a nyní zděděná Helenou Synkovou) chovala vždy zejména proto, aby uspokojila naše vlastní potřeby (to dokazuje 5 odchovaných vrhů od 2008 do 2019). Samozřejmě jsme si ale nemohly nechat všechna naše štěňata. Vždy jsme se snažily najít majitele, kteří využijí naše odchovy k nějaké práci (zejména lovecké, později mantrailing), ale dlužno dodat, že ne vždy to bylo úspěšné. Pro nás bylo vždy jedním z kritérií najít majitele se stabilní rodinou či zázemím a také silnější osobnosti, takové, co jsou otevřené výzvám, které je čekají. Sport nebo jiné pracovní aktivity (kromě obrany) jsou vždy vítány, ale to samo o sobě nezajišťuje bezproblémový život s leopardem. Najít nové pány – to je ta nejobtížnější část práce chovatele a potřebujete při tom taky trochu štěstí.

 

English version

Introduce yourself briefly, name, where you come from, and your dogs with name and age:

My name is Helena Synková (Czech Republic). Both of my Catahoulas come from the kennel Besavej, established by my sister Hana Koutová in 2000. Hunter DG’s Majorie (female, 8 years) and her son Drake Besavej (4 years in March 2023) are the third and fourth generation of Catahoulas born in Besavej kennel.

1. Why a Catahoula?

Catahoula is independent in work but very loyal to its master. For me, the perfect nose and high intelligence are big advantages.

2. What were the biggest challenges for you with your Catahoula (please answer here openly and honestly):

The biggest challenge for me was to give them the freedom enough to work on their own. And to trust them – which is very limited concerning food.

3. Does your Catahoula have a job? If yes, which one?

Since 2004, we (me and Hana) were looking for proper work for our Catahoulas. In 2011, we started (thanks to Anke and Stephi) with mantrailing. Although Beryl Besavej (the dam of Maja) was the first Catahoula, successful in this discipline, it was still a hobby activity for her. Now, both Maja and Drake are the second and third generation of our mantrailers certified already for real search.  Drake loves also herding cattle as a hobby activity.

4. You may give advice to a first-time Catahoula owner

My advice is: Be consistent in raising Catahoula since the puppy age. Give Catahoula work but let Catahoula rest – a weary dog is not useful for any work. Give Catahoula a steady home and fair owner – this brings the stability they need. Be faster and smarter than your Catahoula – this can help you to solve awkward situations before they happen. But it is not so easy for many owners!

The breeders among you please answer the following question:

What do you pay attention to when assigning your puppies?

The kennel Besavej (established by Hana Koutková and now succeeded by Helena Synková) has been breeding namely to satisfy our own needs (5 litters from 2008 until 2019), however, we could not keep all our pups of course. We have always tried to find owners who could use our pups for some work (namely hunting, later mantrailing) but with mixed results. For us, one of the criteria is a stable family background and a stronger personality of an owner who is open to many challenges. Sport or any working activity (except Shutzhund training) is welcomed but it alone is no guarantee of successful coexistence with Catahoula. This is the most difficult part of breeder work and you need also luck.

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Helena Synkova

K. Chocholy 16
370 05 České Budějovice
CR


+420 776610378


Děkujeme všem, kteří si i bez našeho souhlasu a vědomí stáhli materiály z našich stránek, za to že dělají reklamu ch. st. Besavej.


Novinky News

17.05.2023 11:39

Vrh F Besavej

Představujeme vrh F Besavej

Vrh se narodil 17.5.2023. Narodilo se 9 štěňat, 6 kluků a 3 holky.

Náš nový vrh F vznikl ve spolupráci s Julií Roland, majitelkou našeho odchovu, Denaris Besavej, a Petrou Sádeckou, majitelkou krycího psa, Henryho Samý úspěch. Je to jedinečné spojení dvou linií chovatelských stanic Besavej a Samý úspěch, které založily svůj chov na odchovech ch. st. Šumící křídla. 

Oba rodiče vrhu F mají po svých předcích to nejlepší, nejen co se exteriéru týče. Vrh F je v Besavej již čtvrtá generace psů, kteří jsou výsledkem promyšleného chovu, který se soustředí zejména na vlohy pro pachové práce. Denaris prokazovala své vlohy na barvené stopě, ale pak se její panička rozhodla věnovat mantrailingu, kde se může lépe uplatnit. Kromě toho zvítězila jako Best Female na EALC/NALC Show v r. 2021. Henry je v současné době využíván pro dohledávky zejména černé zvěře a také pro honácké práce v rámci profese jeho paničky. Oba rodiče jsou temperamentní s velkou chutí do práce a mají vyrovnané povahy.

We introduce the litter F of Besavej

The litter was born on 17 May 2023. There are 9 pups born, 6 boys and 3 girls.

Our new litter is a result of the cooperation of Julia Roland, the owner of Denaris Besavej, and Petra Sádecká, the owner of the sire, Henry Samý úspěch. It is a unique combination of two lines of two oldest and still breeding Czech kennels Besavej and Samý ůspěch that established their breeding programs on dogs of legendary Šumící křídla kennel.

Both parents of the litter F inherited the best of their ancestors and not only concerning their conformation. The litter F is the fourth generation of dogs bred in Besavej also for their working abilities, namely for scent work. Denaris showed this for blood tracking and later for mantrailing. Denaris also won the Best Female at EALC/NALC show in Mitrov in 2021. Henry is working as a blood-tracking dog for wild hogs and as a herding dog because his owner is working with cattle at work. Both parents are of high temperament and high drive for working but with steady characters.

 

 

Celý článek

—————

01.01.2023 16:57

Vrh E Besavej

Představujeme E Besavej

Na Silvestra se nám narodilo 10 štěňat.

Když moje sestra Hana Koutková v r. 2020 zemřela, nemyslela jsem si, že bude ještě nějaký další vrh Besavej, ale chtěla jsem její odkaz udržet co nejdéle. A tak přešla ch. st. Besavej do mých rukou.

Nakonec to nebylo tak těžké rozhodování, protože i u všech předchozích vrhů jsem měla silný poradní hlas – ale nikdy jsem neměla její odvahu do toho vstoupit s takovým nasazením jako ona a to, že jsme těch pár vrhů odchovaly (od r. 2008 do r. 2019 jich bylo 5 i s tím, co se narodil v Hunter DG v Litvě), bylo hlavně její rozhodnutí a její práce. Vždy jsme pečlivě zvažovaly, jaké rodiče vybrat, protože naším cílem bylo uchovat to nejlepší z obou rodičů a pokud možno odchovat štěňata lepší svých předků, i co se týče pracovních schopností. Z většiny vrhů jsme si nechávaly jedno nebo dvě štěňata, buď proto, abychom mohly pokračovat, anebo proto, abychom mohly posoudit, jak se nám náš záměr podařilo splnit a mohly jsme si ověřit jejich pracovní kvality.

Hana si z našeho posledního D vrhu (2019) vybrala jako pokračovatelku chovu Doris a nemohla se rozloučit ani s mladým Trapperem. Já jsem si nechala Draka, který si mne sám vybral, a tak jsem ho nemohla nechat jít. Všechna štěňata jsme otestovaly tak, abychom viděly, zda se náš záměr podařilo naplnit. V tomto případě to byla především jejich schopnost dělat mantrailing, který se pro nás stal hlavní aktivitou a prací pro naše psy. Myslím, že to byl z toho hlediska velmi úspěšný vrh, protože většina štěňat se se svými pány této aktivitě velmi úspěšně věnuje.

Když Hana v létě 2020 zemřela, musela jsem nechat jít nejen Doris, ale i Trappa (Dario Besavej), a tím jsem přišla o další generaci našich fen, na kterých náš chov vždycky stál.

Pak za mnou na začátku roku 2022 přišla Eliška Javůrková s tím, že chce zkusit mantrailing se svou fenkou Flowee Tartuga a že pro ni hledá vhodného ženicha.

Nakonec si vybrala mého Draka a já souhlasila, protože Flowee se při tréninku projevila jako nadaná a nadějná mantrailerka a to mi hodně ulehčilo rozhodování. Začala se připravovat na základní zkoušku (MZ) a myslím, že až si odchová svá štěňátka, splní ji snadno, protože je připravená a má v Elišce správné vedení.

Vyrovnaný vrh se narodil 31.12. 2022 a máme 6 kluků a 4 holky.

Oba rodiče, Drake Besavej a Flowee Tartuga, jsou testovaní jako HD A, ED 0/0, BAER +/+ a DM negativní. Drake je m/M a Flowee je m/m. Oba jsou mantraileři, Drake má již zkoušky, které ho opravňují k nasazení při realném zásahu, Flowee se na zkoušky připravuje.

Drake je velmi temperamentní, ale povahově hodně vyrovnaný a přátelský pes, který si kromě mantrailingu rád zaběhá při práci s dobytkem a občas i canicross, když má příležitost. Ale obojí je pro něj zábava. Jeho hlavní práce je mantrailing pro SAR HČR.

Flowee je trochu rezervovanější než Drake, ale je nekonfliktní a vyrovnaná a miluje svoji rodinu. Ráda a úspěšně se věnovala sportovním disciplínám jako je BKJ, koloběžka, canicross, coursing, ale teď již považuje za svoji hlavní práci mantrailing. Byla úspěšná i na výstavách (úspěchy klubových výstav: V1, CAJC, BOJ 2020; V2, r. CAC 2022).

 

 

Celý článek

—————

01.01.2023 00:00

Interview pro EALC

English version below.

Představte se krátce, jméno, odkud jste a něco o vašich psech:

Jmenuji se Helena Synková (ČR). Oba moji leopardi pocházejí z ch. st. Besavej, kterou založila moje sestra Hana Koutková v r. 2000. Hunter DG’s Majorie (fena, 8 let) a její syn, Drake Besavej (4 roky v březnu 2023) jsou třetí a čtvrtá generace catahoul narozených v Besavej.

1. Proč zrovna catahoula?

Catahoula je nezávislá při práci, ale velmi oddaná svému pánovi. Pro mne je také velkou výhodou jejich vynikající nos a vysoká inteligence.

2. Co pro vás byla největší výzva (prosím odpovězte otevřeně a pravdivě):

Pro mne bylo největším úskalím dát jim dostatek volnosti, aby mohli pracovat samostatně. A také jim věřit – to lze ovšem jen těžko, co se týče jídla.

3.  Má vaše catahoula práci? Pokud ano, tak jakou?

Od r. 2004 jsme s Hanou hledaly správnou práci pro naše leopardy. V r. 2011 jsme začaly (díky Anke a Stephi) s mantrailingem. Ačkoliv byla Beryl Besavej (matka Maji) naší první catahoulou, která byla v této disciplíně úspěšná, byla to pro ni stále jen hobby aktivita. Nyní však již Majorie (druhá) a Drake (třetí generace našich mantrailerů) mají zkoušky, které je opravňují účastnit se skutečných zásahů. A to se také děje. Drake však miluje ještě pasení dobytka, ale to má jen jako zábavu.

4. Můžete dát nějaké rady pro začínající majitele leopardů?

Moje rady jsou následující:

  1. Buďte důslední ve výchově catahouly již od štěněte.
  2. Dejte leopardovi práci, ale nechte ho také odpočívat – unavený pes je pro práci nepoužitelný.
  3. Dejte catahoule bezpečné zázemí a spravedlivého pána – to jim přináší stabilitu, kterou potřebují.
  4. Buďte rychlejší a chytřejší než váš leopard – to vám pomůže vyřešit nepříjemné situace dříve, než nastanou.

Ale pro mnoho majitelů není snadné tyto rady dodržet!

Chovatelé, prosím odpovězte na následující otázku: Čemu věnujete největší pozornost při výběru nových majitelů?

Ch, st. Besavej (založená Hanou Koutkovou a nyní zděděná Helenou Synkovou) chovala vždy zejména proto, aby uspokojila naše vlastní potřeby (to dokazuje 5 odchovaných vrhů od 2008 do 2019). Samozřejmě jsme si ale nemohly nechat všechna naše štěňata. Vždy jsme se snažily najít majitele, kteří využijí naše odchovy k nějaké práci (zejména lovecké, později mantrailing), ale dlužno dodat, že ne vždy to bylo úspěšné. Pro nás bylo vždy jedním z kritérií najít majitele se stabilní rodinou či zázemím a také silnější osobnosti, takové, co jsou otevřené výzvám, které je čekají. Sport nebo jiné pracovní aktivity (kromě obrany) jsou vždy vítány, ale to samo o sobě nezajišťuje bezproblémový život s leopardem. Najít nové pány – to je ta nejobtížnější část práce chovatele a potřebujete při tom taky trochu štěstí.

 

English version

Introduce yourself briefly, name, where you come from, and your dogs with name and age:

My name is Helena Synková (Czech Republic). Both of my Catahoulas come from the kennel Besavej, established by my sister Hana Koutová in 2000. Hunter DG’s Majorie (female, 8 years) and her son Drake Besavej (4 years in March 2023) are the third and fourth generation of Catahoulas born in Besavej kennel.

1. Why a Catahoula?

Catahoula is independent in work but very loyal to its master. For me, the perfect nose and high intelligence are big advantages.

2. What were the biggest challenges for you with your Catahoula (please answer here openly and honestly):

The biggest challenge for me was to give them the freedom enough to work on their own. And to trust them – which is very limited concerning food.

3. Does your Catahoula have a job? If yes, which one?

Since 2004, we (me and Hana) were looking for proper work for our Catahoulas. In 2011, we started (thanks to Anke and Stephi) with mantrailing. Although Beryl Besavej (the dam of Maja) was the first Catahoula, successful in this discipline, it was still a hobby activity for her. Now, both Maja and Drake are the second and third generation of our mantrailers certified already for real search.  Drake loves also herding cattle as a hobby activity.

4. You may give advice to a first-time Catahoula owner

My advice is: Be consistent in raising Catahoula since the puppy age. Give Catahoula work but let Catahoula rest – a weary dog is not useful for any work. Give Catahoula a steady home and fair owner – this brings the stability they need. Be faster and smarter than your Catahoula – this can help you to solve awkward situations before they happen. But it is not so easy for many owners!

The breeders among you please answer the following question:

What do you pay attention to when assigning your puppies?

The kennel Besavej (established by Hana Koutková and now succeeded by Helena Synková) has been breeding namely to satisfy our own needs (5 litters from 2008 until 2019), however, we could not keep all our pups of course. We have always tried to find owners who could use our pups for some work (namely hunting, later mantrailing) but with mixed results. For us, one of the criteria is a stable family background and a stronger personality of an owner who is open to many challenges. Sport or any working activity (except Shutzhund training) is welcomed but it alone is no guarantee of successful coexistence with Catahoula. This is the most difficult part of breeder work and you need also luck.

 

 

Celý článek

—————

09.11.2016 13:08

Genetika barev catahouly – Malujeme portrét

Knížku od Mary Langevin: Catahoula Coat Color Genetics - Painting The Canvas

najdete i v českém překladu na:

www.catscradlecatahoulas.com/html/catahoula_coat_color_genetics.html

Celý článek

—————